Andrahandsuthyrning
Får jag hyra ut i andra hand? Här hittar du regler och instruktioner.
Bakgrund
Enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar krävs det samtycke från styrelsen för att en bostadsrättshavare ska få hyra (eller låna) ut sin lägenhet i andra hand. Bostadsrättshavaren ska skriftligen hos styrelsen ansöka om samtycke till en sådan upplåtelse. I ansökan ska bl.a. anges skälet till upplåtelsen, under vilken tid den ska pågå samt till vem lägenheten ska upplåtas. Bostadsrättshavaren ska till föreningen uppge ny adress och telefonnummer eller annan kontaktperson innan upplåtelse får göras.
Ansökan om samtycke
En ansökan om samtycke till upplåtelse i andra hand ska lämnas in till styrelsen i god tid innan andrahandsupplåtelsen påbörjas. Ansökningshandlingen hittar du här. Bostadsrättshavaren kan fylla i den elektroniskt eller för hand, men måste skicka in den till styrelsen (styrelsen@munin2.se) med sin underskrift (scannad pdf-kopia är tillräckligt). Observera att om det är flera bostadsrättshavare för samma lägenhet (dvs. mer än en ägare) så måste samtliga skriva under ansökningshandlingen.
Styrelsens hantering av ärendet
Styrelsen har som målsättning att behandla en ansökan om andrahandsupplåtelse på det styrelsemöte som infaller närmast efter att ansökningshandlingen kom styrelsen tillhanda. Styrelsen sammanträder ca en gång per månad och så snart styrelsen har fattat sitt beslut kommer sökanden att underrättas.
Avgift för andrahandsupplåtelse
Som framgår av föreningens stadgar, tar föreningen ut en avgift för andrahandsupplåtelser. Avgiften uppgår till 10 % årligen av vid var tid gällande prisbasbelopp. Avgiften tas ut efter det antal kalendermånader som upplåtelsen omfattar.
Information om tillämpliga regler m.m.
Styrelsen rekommenderar bostadsrättshavare som avser att upplåta sin lägenhet i andra hand att först läsa igenom Fastighetsägarnas faktablad "Uthyrning i andra hand – detta gäller mellan förening och bostadsrättsägare" och " Uthyrning i andra hand – detta gäller mellan bostadsrättsägare och hyresgäst". Du hittar faktabladen här och här. Notera särskilt att även när lägenheten är uthyrd (eller utlånad) i andra hand, är du som bostadsrättshavare alltid ansvarig gentemot föreningen för alla dina förpliktelser, t.ex. att betala månadsavgiften i rätt tid, att se till att grannar inte utsätts för störningar och att vårdnadsplikten gentemot bostadsrättsföreningen upprätthålls. Bostadsrättshavaren ansvarar alltså i förhållande till föreningen för den som hyr eller lånar lägenheten i andra hand.
Konsekvenser av otillåten andrahandsupplåtelse
Upplåtelse av en bostadsrättslägenhet i andra hand utan erforderligt samtycke från föreningen kan leda till förverkande av bostadsrätten, dvs. att du som bostadsrättshavare blir av med ditt medlemskap i bostadsrättsföreningen och därmed din lägenhet.
Förhållandet mellan bostadsrättshavaren och hyresgästen
För att främja ordning och reda samt minska risken för tvister, vill styrelsen att bostadsrättshavaren tecknar ett skriftligt hyresavtal med andrahandshyresgästen och att en kopia av hyresavtalet tillhandahålls styrelsen i samband med att ansökan om samtycke till andrahandsupplåtelsen ges in. Tänk på att villkora hyresavtalets giltighet av styrelsens samtycke eller avvakta med att underteckna det till dess att styrelsen har lämnat sitt samtycke. Fastighetsägarna tillhandahåller en mall för andrahandshyresavtal som man hittar här. Det är dock upp till bostadsrättshavaren och dennes hyresgäst att komma överens om vilka villkor som ska gälla för andrahandsupplåtelsen (inom ramen för styrelsens godkännande). Föreningen rekommenderar dock att åtminstone följande skyldigheter för andrahandshyresgästen inkluderas i hyresavtalet:
- Lägenheten får endast användas som bostad. Hyresgästen får inte överlåta hyresavtalet till någon annan.
- Hyresgästen förbinder sig:
- att inte hyra ut lägenheten i andra hand utan bostadsrättshavarens samtycke (observera att bostadsrättshavaren i sådant fall måste få bostadsrättsföreningens samtycke)
- att inte utan särskilt tillstånd uppsätta anslag, skyltar, markiser, utomhusantenner eller liknande på fastigheten samt att vid reparation av fastigheten ombesörja nedtagning och i förekommande fall återuppsättning
- att på egen bekostnad låta bortforsla avfall som är olämpligt för soptunna eller soprum, om inte bostadsrättsföreningen särskilt tillhandahåller container eller liknande
- att hålla till lägenheten hörande balkong eller altan fri från snö och is
- att hålla lägenheten tillgänglig för sotning och rensning av kanaler
- att väl vårda lägenheten och de möbler m.m. som ingår i uthyrningen
- att genast meddela både bostadrätthavaren och bostadsrättsföreningen om lägenheten drabbas av t.ex. vattenskada eller ohyra
- att följa gällande ordningsregler i huset
Styrelsen för Brf Munin 2, november 2017